DESTEK TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ
KAMUOYUNA DUYURU
Son zamanlarda bazı bakanlıklarımız ve kurumlarımız “ÜCRETSİZ PROJE HAZIRLAMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ” adı altına açıklaması ile bilerek veya bilmeyerek Türkiye’de 3.000’i aşkın resmi olarak işi olan devlete vergisini veren, işyerlerinde istihdam yaratan, hazırlamış olduğu projelerin hayata geçebilmesi ve yapılacak yatırımın ülkenin ekonomisine katma değer oluşturması için gecesine gündüzüne katan danışmanlık firmalarını ve 20.000’e yakın çalışanlarını derinden üzmekte ve yaptıkları Danışmanlık Hizmetini basitleştirme/bayağılaştırma alelade yapılan değersiz bir iş haline getirmektedir.
Geçim kaynağı olarak bu işi hakkıyla yapan biz saygıyı hak ettiğimizi düşündüğümüz danışmanlar hazırlanan projeler kapsamında kurumların ilana çıkmış oldukları Çağrı Rehberleri’ndeki danışmanlık hizmet bedeli tanımı kapsamında belirtilen bedeli talep etme hakkımız olduğunu düşünmekteyiz.
Fakat çağrı ilanına çıkan kurumların, hibeyi almak için talepleri olan yatırımcıya vermeyi taahhüt ettiği hibe miktarı, kurumların bütçesinin kısıtlı olması nedeni ile birçok projenin başarılı ve yüksek puan almasına rağmen olumsuz değerlendirilmesine sebep olmaktadır. Burada yaşanan olumsuzluk ise maalesef danışmanın başarısız/beceriksiz olması, “parayı alıp hiçbir şey yapmadan para kazandı, yeterli bilgisi yoktu…” vb. çirkin benzetmelere yakıştırmalara biz işini en iyi şekilde yapmaya çalışan saygı değer danışmanlara hakaret, iftira olarak yöneltilmektedir.
Ayrıca kamuoyuna yapılan açıklamalar kapsamında yatırım yapılamamasının sebebini danışmanlık ücretlerine bağlamanın doğru olmadığı gibi resmi olarak vergisini veren, istihdam yaratan, yaptıkları onlarca projeler ile ülkeye katma değer katan danışmanlara yapılan haksızlık olduğunu düşünmekteyiz.
İlgili odalara resmi kayıtlı olan biz saygı değer danışmanlar, Sayın Bakanlarımızın veya kurum yetkilerimizin ifade ettiği ve kamuoyunda “ÇANTACI” olarak adlandırılan sözüm ona adına danışman denen dolandırıcılar ile mücadelemiz DESTEK TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ olarak devam etmekte ve edecektir.
Özel bir dipnot olarak da;
16.01.2019 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapacakları “Uygulamalı Proje Yazma Eğitimi” sayesinde, oda ve borsa çalışanlarını Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) proje yazımı konusunda yetiştireceklerini beyan ederek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler’de “IPARD Proje Hazırlama İşbirliği ve Eğitim Protokolü”nü 16.01.2019 tarihinde imzalamışlardır.
Tarımda yeni politikaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu noktada IPARD desteklerinin öneminin ortaya çıktığının önemini vurgulamış olup;
– Hisarcıklıoğlu, “Bu desteklerden daha fazla faydalanmak tarım ve hayvancılık sektörlerimiz için büyük önem arz ediyor. IPARD kapsamındaki desteğin yüzde 75’ini AB fonlarından sağlıyoruz. 2011 yılından bu yana IPARD destekleriyle 42 ilimizde 14 bin 500 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, 3,8 milyar lira hibe verilmiş, 10 milyar lira yatırım yapılmış ve 60 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. AB Komisyonu ile Bakanlığımızın yapmış olduğu olumlu görüşmeler neticesinde, önümüzdeki dönemde de benzer rakamlara ulaşılacağına inanıyorum. Sayın Bakanımızdan yakın zamanda bu konuda müjdeli haberler bekliyoruz.”
değerlendirmesinde bulunmuştur.
DESTEK TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ olarak Sayın Hisarcıklıoğlu’nun belirtmiş olduğu 14.500 projenin en az 8.000 adetinin yetkinlik düzeyi yüksek biz saygı değer Danışmanlar tarafından hazırlandığını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ellerindeki veri tabanlarını kontrol ederek görebileceklerini düşünüyoruz.
Devletimizin yatırımcılara vermiş olduğu bu hibeler kapsamında biz saygı değer Danışmanların katkısının yüksek olduğunu ayrıca kurumlarımıza sunulan bu dosyaların içeriklerinin AB Standartlarına uygun hazırlanarak %75’i AB fonlarından sağlanan bu paraların AB Komisyonu ile ülkemiz arasında sorunsuzca işleme alınmasında adeta yatırımcı ile kurum arasında bir sözcü konumunda olduğunu düşünmekteyiz.
Sayın Hisarcıklıoğlu, TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (YET-MER) ile bu konuyu mesleki yeterlilik kapsamına alacaklarını vurgulayarak, bu sayede tarım ve hayvancılıkta düşük olan verimliliğin artırılmasının sağlanabileceğini konuşması arasında belirtmiştir.
Yapılan bu açıklama olarak DESTEK TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında yapılan protokol kapsamında biz saygı değer Danışmanların Akredite edilebilmesi amaçlı yapılan eğitimler sonunda yüzlerce saygı değer Danışman TSE & TKDK tarafında IPARD PROJE DANIŞMANI unvanı ile yetkilendirilmiştir.
İster istemez DESTEK TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ olarak %75’i AB fonlarından sağlanan bu paraların, AB Komisyonu ile ülkemiz arasında projelerin sorunsuzca işleme alınmasında adeta yatırımcı ile kurum arasında bir sözcü konumunda olduğunu düşünerek yapılan
– Bu TSE & TKDK eğitiminin ve belgelendirmenin neden yapıldığını,
– Yüzlerce Danışmanın bu eğitim için zaman ve para harcadığını
– Neden hala bu yetki belgesine sahip bilgi birikimleri yüksek olan bu saygı değer Danışmanların önünün açılmadığı/açılamadığı sorusunu sormaktan kendimizi alamamaktayız.
TOBB gibi kurumlarımızın ya da Birliklerin kendi bünyelerin de proje yazımı için eğitim/seminerler vermelerinin tabi ki toplumumuzda Proje Kültürü anlamında olumlu katkıları olacağına da inanmaktayız. Fakat yetkinlik belgesi (TSE / HYB…vb.) olan saygı değer biz Danışmanların ücretsiz proje hazırlanması gibi bir ortamda T.C. Resmi Gazetesinin 13.01.2011 tarih ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda da belirtildiği gibi Haksız Rekabet Kanunu kapsamında biz saygı değer Danışmanların ekonomik anlamda nasıl ayakta kalacağı ise muallakta kalmakta ve gelecekte biz saygı değer Danışmanların mesleklerini yapamayacağı bir sürece itildiği düşüncesinde kalmaktayız.
Ülkemizin menfaati, katma değerli projelerin doğru ve en hızlı bir şekilde yazılması geriye dönülmeyecek sorunların önüne geçilmesi için yetkinlik belgesi (TSE / HYB…vb) ellerinde bulunan saygı değer Danışmanların, yatırımcı ve kurum arasında bir sözcü olduğunun kabul edilmesini resmi işyerleri ve oda kayıtları bulunan bu saygı değer Danışmanların ilgili kurumlarımız tarafından muhatap, paydaş ve hatta çözüm ortağı olarak dikkate alınmasının gerektiğini düşünüyoruz.
Bizlerin gayesi bundan önce olduğu gibi bundan sonrada ülkemize yatırım kazandırmak için yatırımcılara rehber olmaya devam etmektir. Türkiye’mizin meselesinin bedava proje yazmak değil, nitelikli ve kaliteli projeler yazarak yatırımcımızı mağdur etmeden Devletimiz ve Milletimizin bu tarihi mücadelesinde yanında yer almaktır.
İşte bu mücadelenin bir neticesi olarak saygı değer biz Danışmanların İlgili ve Yetkilerimiz tarafından da yakinen tanınması için 08.02.2019 tarihinde Ankara’da Öğretmen Evi’nde yapılacak Çalıştay da aramızda görmekten memnun olacağımızı da ifa ederek bu kurumlarımızı açık davet etmekteyiz.
Saygılarımızla…
DESTEK- TEŞVİK VE HİBE DANIŞMANLARI DERNEĞİ
(HİBEDER)
GENEL BAŞKANI
ATALAY ŞAHİNBAKAN
İRTİBAT: 0532 673 43 91
hibegundemi@gmail.com
hibegundemi.com
hibeder.org.tr